Neden Fiyatlar Hep 99 Kuruş İle Biter?

Neden fiyatların sonunda hep 99 kuruş vardır diye soruyorsan doğru adrese geldin.

Neredeyse her alışveriş yaptığımız an karşımıza çıkar 99 kuruş eki. Bir ürünü fiyatlandırırken 50TL yerine 49,99TL'u tercih eder genel olarak her mağaza. Amacı, kişinin aklında fiyatın daha düşük olduğu düşüncesini yaratmaktır. Ve gerçekten de işe yarar bir satış yöntemidir.

SEBEBİ:

İnsanların 49.99TL'yi seçmesinin nedeni ise şudur: Türkçe'de bildiğiniz gibi soldan sağa doğru yazıyoruz ve aynı şekilde de okuyoruz. Genel olarak alış-veriş yaparken beynimiz fiyatın ilk sayısına bakar. Örneğin; 49.99'un ilk sayısı 4'tür fakat nerdeyse aynı fiyata denk gelen 50.00'ın ilk sayısı 5'tir. Bunu gören beyin ister istemez 4 ile başlayan fiyatı 40TL yahut 45TL'ye yuvarladığı için bize diğerinden daha fazla cazip gelecektir.

VERGİ KAÇIRMAK İÇİNDE:

Aynı zamanda vergi kaçırmak(yasal bir şekilde) içinde kullanılan bir taktiktir. Özellikle büyük marketler gün içerisinde binlerce 99 kuruş ile biten satış yapmaktadır ve tabi ki nakit para ile satın alım yapan kişiler para üstü larak 1 kuruşlarını istememektedirler. Verilen vergiler kuruşlu fiyat üzerinden alındığı için geriye kalan 1 kuruş şirkete/markete bağış yahut hediye gibi gözüktüğünden dolayı herhangi bir vergi ödemek zorunda kalmazlar(Markete gidip kasiyere "Al sana para." demeniz gibi. Devlet sizden vergi almaz.). 5 kasası olan bir market düşünün. Günde 1000 satışın her birinden 1kuruş alsınlar. 10.5=50TL eder. Bir haftada 50.7=350TL. Bir ayda 350.4=1400TL. Artık büyük zincir marketleri siz düşünün...

ÇARESİ KREDİ KARTI:

Çaresi kredi kartı kullanmaktır. Kredi kartı ile alışveriş yaptığınızda makineye 49.99TL olarak girmek zorundadırlar fakat 50 yazdıklarında kasiyerle tartışabilirsiniz :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Garry's Mod Pembe Siyah Kareler Hatası Çözümü!